Geplaatst: wo aug 17, 2011 1:03
Leuk topic!
Ik was vroeger achteraf gezien niet zo'n makkelijke eter. Veel dingen vond ik er eng uitzien (glibberig eten, vlees, vis) of vond ik niet lekker (sommige groenten, bonen, veel kaassoorten). Ik vond het erg eng om nieuw eten uit te proberen. Qua fruit kon je alles in mij stouwen, maar voor de rest was het: hoe zoeter hoe beter. Gelukkig was het eetbeleid thuis duidelijk en kreeg ik alle vitaminen gewoon binnen. Ik en mij broer waren vegetariër en daar werd netjes rekening mee gehouden. Er werd voornamelijk uit pakjes en zakjes gekookt. Hollandse kost en Italiaans eten was het meest voorkomend.
Ik ben eigelijk pas makkelijker met eten geworden sinds ik naar de universiteit ging. Ik ging bij medestudenten eten en die schotelde mij soms totaal onbekende, maar vaak lekkere en gezonde dingen voor. Ik zag hoe je zelf sausjes kon maken (dat kwam toch alleen uit een potje?), proefde gerookte zalm, onbekende kruiden, mayonaise, pesto, buitenlandse gerechten en wijn en leerde vooral om te kunnen genieten van groenten zonder veel poes pas. Bij ons thuis ging alles met een sausje, waardoor ik veel groenten nooit at zonder extra smaakstoffen. Ik ben ontzettend blij dat ik dat nu minder hoef, hoewel ik wel een fan blijf van peper en kruiden. Mijn huisgenoten zien mij vaak pruttelen en zeggen wel eens dat ik altijd mijn eten culinair probeer te maken - vooral de gevulde paprika (walnoten, feta en rucola vind ik tot nu toe de beste combi) blijft imposant volgens hun. Ik ben het niet echt met ze eens - ik haal ook regelmatig de vissticks en rostirondjes uit de vriezer. Maar experimenteren en receptjes maken vind ik wel heel fijn.
Ik houd van fruit, gepofte aardappellen, zilvervliesrijst, chocolade, verschillende slasoorten, paprika, spinazie, paddestoelen, vis, yoghurt, noten, hartige taarten, donker brood, kruiden en verse sap. Alles wat zelfgemaakt in de oven gaat geeft mij plezier: fruitcake met pure chocoladetopping, zalm met pesto en citroensap en sperziebonen, brownies, scones met aardbeien en rozijnen, hartige taarten, aardappeltaartjes, witvis met mosterd en broodkruimels en verse kruiden... Ik houd ook van frisse smaken - munt, citroen, appel, yoghurt, kiwi en komkommer zijn favoriet. De structuur van eten is ook erg belangrijk - reliëf in eten, zeg maar. Liever appelcompote dan appelmoes, liever sinaasappel met vruchtvlees dan zonder. Er zijn echter ook veel dingen die ik niet eet en/of niet te eten vind: kwark, haring, garnalen, bruine en witte bonen, komijnenkaas, mosselen, oesters, veel soorten vlees en banaan.
Ik drink veel water/thee en een paar keer per week koffie, melk en een glas sap of frisdrank. Als ik thuis ben heb ik meer keuze, dus drink ik meer ongezonde troep. Op kamers kan dat niet. Ik heb daar een fles limonade, koffie en drank and that's it. Qua alcoholische dranken houd ik van rode wijn en bier (Palm en Herton Jan zijn mijn favorieten). Af en toe drink ik een likeurtje of een cocktail. Mijn favoriete cocktails zijn tot nu toe de Swimming Pool en Mojito. Qua drank sta ik overal wel voor open, maar grote hoeveelheden sterk vind ik eng, want alcoholvergiftiging.
Hebben jullie trouwens ook eten dat jullie altijd vergeten te nemen? Ik heb dat met boter. Ik houd niet van boter en gebruik het alleen bij strooisels op brood, dus het schiet er nogal bij in.
|